Avekapelle is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Veurne. Het dorp heeft een oppervlakte van 4,58 km² en telt 323 inwoners (juni 2011).

In de 17de-18de eeuw werd ongeveer een vierde van de hofsteden door oorlogsgeweld vernield en niet meer heropgebouwd. Dit tekort aan landbouwers leidde in de 18de eeuw tot verarming van de bevolking. Op de Ferrariskaarten uit 1777 wordt het dorp vermeld als Avencapelle. Doorheen het kleine dorpje stroomde de Cromme Graght. Er stond een kerk, een houten windmolen, en een vijftigtal gebouwen: boerderijen, huizen en schuren. 5 hoven hadden een slotgracht volledig of gedeeltelijk rondom hun domein. De vooruitgang van de landbouwtechniek in de 19de eeuw kon deze verarming gedeeltelijk opvangen. Sinds het einde van de 19de eeuw daalt het bevolkingscijfer als gevolg van een toenemende mechanisatie in de landbouw.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd Avekapelle grotendeels verwoest. De kerkschatten waren evenwel in veiligheid gebracht in De Panne. Na de oorlog werd de gemeente heropgebouwd: de kerk en het gemeentehuis kwamen in 1924 gereed.

Met zijn 26 achterlenen was het Hof van Avekapelle het belangrijkste leen van de Burg van Veurne te Avekapelle. Tussen 1437 en 1731 was het in handen van de familie de Doys. Het wapen van deze familie werd in 1936 als het wapen van de gemeente erkend.